Šta je KIT – KOLAGENO INDUKCIONA TERAPIJA DERMAROLEROM

KIT – KOLAGENO INDUKCIONA TERAPIJA je jedna od efikasnih a relativno jednostavnih metoda koja se primenjuje za podmlađivanje, regeneraciju i zatezanje kože pomoću dejstva mikroiglica….

dermaroller

U estetskoj medicini i kozmetologiji naime često se primenjuje metoda dirigovanog kontrolisanog povređivanja pojedinih delova tela, posebno kože, radi izazivanja spontanih reakcija organizma za samoizlečenje. Naravno da ovo treba razumeti kao proces izazivanja  mikropovreda pri kojem ne dolazi ni da kakvog trajnog oštećenja pojedinih delova kože niti pak to izaziva bilo kakve poremećaje integritea kože. Ali to sa druge strane izaziva automatsku reakciju u vidu čitavog niza fizioloških procesa u organizmu kojima se on nastoji suprostaviti tako izazvanoj spoljnoj akciji i angažovati svoje latentne prirodne potencijale ka samoizlečenju.

Koji su fiziološki mehanizmi dejstva

Sitni ubodi vrlo tankim hirurškim iglama dužine od 0.3 do max 2 mm stimulišu nervne impulse koji se dalje prenose do odgovarajućih nervnih centara i izazivaju čitav kompleks složenih reakcija koje sve teže jednom cilju: zalečenju mikropovreda. Dužina igala koje će biti primenjene zavisi od vrste i težine estetskog problema koji se rešava.

Jedan od važnih procesa i svakako onaj koji u ovom slučaju najviše želimo da izazovemo jeste podsticanje fibroblasta, a to su ćelije kože zadužene za proizvodnju kolagena kao glavne belančevine koja koži daje elastičnost, na veću produkciju ovog elementa kože. Migracija fibroblasta u inflamatornu zonu u okolini mikropovreda dovodi do povećane produkcije kolagenskih vlakana koja se integrišu u postojeći kolagenski matriks, i zajedno sa drugim produktima u ovako pokrenutom i oslobođenom procesu impulsa rasta nediferenciranih ćelija, brzo zatvaraju mikropovrede i popunjavaju sitne ožiljke i deformacije.

dermaroler

Ova reakcija organizma naziva se neo-kolageneza. Nju istovremeno prati i process neo-angiogeneze tj. stimulisane povećane produkcije endotelnih ćelija posebno u kapilarima, čime se dodatno poboljšava prokrvljenost tih delova kože a time i bolje snabevanje kiseonikom i hranjivim materijama i efikasnija eliminacija štetnih produkata metabolizma.

Kako se obavlja tretman i kakvi su rezultati

Zajedno sa pripremom tretman traje oko 1 sat vremena. Uobičajena i očekivana reakcija tkiva kože posle tretmana je crvenilo kože koje može potrajati do 24, a retko kada do 48 sati. Stavljanje šminke dozvoljeno je po pravilu nakon 24 sata. 

Rezultati bivaju vidljivi već nakon jednog tretmana.

Najbolji rezultati se postižu nakom 3 do 4 tretmana u jednoj seriji, zatim period mirovanja od oko 6 nedelja kako bi se nove kolagenske strukture mogle efektuirati, a onda uraditi novi tretman. Ukupan broj tretmana zavisi od problema koji se rešava.

Za svaku preporuku je da se obavi godišnje jedan tretman održavanja i osvežavanja tkiva kože.

Prednost ovog tretmana u odnosu na tretman ablacijom je u dva vrlo bitna elementa: prvi je što period produkcije ćelija započinje ubrzo nakon tretmana, a drugi je što se KIT tretman može primentii više puta na istoj zoni.

Mere opreza

Naravno, iako naizgled relativno jednostavna i načelno laka metoda, nikako se ne preporučuje da je klijenti sami pokušavaju sprovoditi. Da bi se tretman uspešno i bezopasno obavio neophodno je potrebno određeno medicinsko znanje, posebni medicinski Dermaroleri, ili još bolje DermaPen aplikatori, kao i adekvatna priprema klijenta. Stoga to treba raditi samo u nekom od kredibilnih estetskih ili kozmetoloških centara.