KRIOLIPOLIZA – svetski hit u estetskim tretmanima remodeliranja figure

Šta je kriolipoliza?

Kriolipoliza je inovativna neinvazivna procedura nehirurškog uklanjanja lokalizovanih masnih naslaga sa problematičnih regija tela.

Zasnovana je na postupku intenzivnog hlađenja masnog tkiva nazvanom Kriolipoliza (Cryolipolysis). Ova napredna tehnologija omogućava ciljano hlađenje masnih ćelija bez ikakvih posledica po kožu ili druga okolna tkiva, a zatim i njihovo eliminisanje putem reapsorpcije i prirodnih metaboličkih procesa u organizmu, što dovodi do efikasne redukcije masnih naslaga na tretiranim regijama.

Postojećim metoda nehirurške liposukcije, (do sada su najpriznatije bile radiofrekvencija i kavitacija), ovim je pridodata još jedna efikasna procedura koja je vrlo brzo postala veoma popularna u zemljama zapada. Sada je ona dostupna i klijentima u Srbiji u Beauty Luxe Dr Grujić u Beogradu.

Pokazalo se da je ovaj postupak posebno dobar u tretmanu lokalizovanih masnih naslaga na stomaku, slabinama, unutrašnjim stranama butina, nadlakticama, leđima, i grudima kod muškaraca. Omogućava da se postepeno, nežno i efikasno redukuju naslage lokalizovanog masnog tkiva na ciljanim regijama tela. Rezultat je očigledna, vidna redukcija masnoće sa tretiranih zona.

kriolipoliza

Jednako uspešno se koristi i kod žena i kod muškaraca. Dosadašnja iskustva na hiljadama obavljenih postupaka pokazuju izvanredne rezultate.

Predstavlja sjajno rešenje za sve one koji ne žele ili iz objektivnih razloga ne mogu da se podvrgnu hirurškoj intervenciji. I u mnogim slučajevima ona će biti dovoljna da se postignu zadovoljavajući estetski rezultati. Međutim i kod onih klijenata kojima je iz nekih razloga potrebna tradicionalna hirurška procedura, kriolipolizom (kao i radiofrekvancijom) može se dodatno ostvariti fina definicija telesne figure, u čemu ova metoda nalazi svoju takođe značajnu primenu.

Rezultati koji se u proseku ostvaruju pokazuju redukciju masnog tkiva tretiranih zona za oko 20 do 22%. Posle završenog početnog tretmanskog ciklusa, dalja redukcija može da se ostvari dodatnim procedurama, iako mnogi klijenti bivaju zadovoljni i onim što su ostvarili samo jednim tretmanom. O daljim koracima, kad su u pitanju ponovljeni tretmani kriolipolizom, klijenti se dogovaraju sa terapeutom i lekarom specijalistom tokom kontrolnog kosultativnog susreta 2 do 4 meseca posle obavljenog tretmana.

U međuvremenu za svaku preporuku je da se obave neki drugi estetski tretmani kako bi ovi rezultati bili znatno poboljšani i kvalitetno unapređeni. U Beauty Luxe Dr Grujić najbolje rezultate postižemo kombinacijom ove i kompatibilnih metoda zavisno od potreba klijenta, njegovih želja, budžeta i vremena koje je spreman da odvoji, kako bi na najbolji način osvario svoja očekivanja i bio zadovoljan svojom estetski oblikovanom figurom, pun samopouzdanja i poleta.

Vrhunski stručnjaci, primena najnovijih tehnologija i sertifikovanih aparata, uz superviziju lekara specijaliste, garancija su bezbednog pravilnog tretmana u Beauty Luxe Dr Grujić i efektnih estetskih rezultata.

Kako se rodila ideja?

Na ideju da se u ove svrhe primeni hlađenje tkiva došlo se posmatranjem novorođene dece koja bi slučajno bivala izložena dejstvu hladnoće. Samo u retkim slučajevima deca su trpela određene povrede, i što je interesantno, samo su masna tkiva trpela regresiju i bivala razgrađivana. Deca su se osećala dobro i jedina je posledica bila da su u zonama gde je njihovo telo dolazilo u dodir sa hladnoćom bila mršavija odnosno da su tu imala manje masnog tkiva. Lekare je, a zatim i istraživače, ovo zainteresovalo a zatim i navelo na pitanje: da li se to dešava samo kod beba ili to može delovati i kod odraslih. Određena naučna istraživanja vršena u bolnici u Bostonu, koja je inače univerzitetska klinika medicinske škole na Harvardu, dokazala su da su masne ćelije pirodno mnogo osetljivije i ranjivije na dejstvo hladnoće od okolnih tkiva. Ovaj naučni princip nazvan je Kriolipoliza (Cryolipolysis) i kao takav danas se uobičajeno koristi u oblasti estetike. Istraživanja su rezultirala u potpunom razumevanju ovog procesa i dovela do razvijanja nove neinvazivne estetske metode za eliminaciju lokalizovanih masnih naslaga sa ugroženih regija tela njihovim intenzivnim hlađenjem, što posledično dovodi do kristalizacije masnih ćelija i njihove reapsorpcije i eliminacije iz organizma. Metoda je nazvana Krioskulptura, Tretman hlađenjem, ili jednostavno Kriolipoliza, i kao naova efikasna procedura u tretmanaima za redukciju masnih naslaga u praktičnoj primeni najpre je iskorišćena od strane Zeltiq Aesthetics Inc.

Šta se zapravo dešava u masnim naslagama?

Tokom procedure masne naslage tretirane zone bivaju najpre specijalnim neinvazivnim aplikatorom putem vakuuma uvučene u njega i odvojene od okolnog tkiva. Istovremeno se delovanjem aplikatora vrši precizno kontrolisano spuštanje (obaranje) temperature i hlađenje tih naslaga.
Snižavanjem temperature se ustvari izvlači toplota iz masnih ćelija, što dovodi do kristalizacije masnoće u njima. Prirodna reakcija tela na to je da se masne ćelije razlažu i reapsorbuju tokom vremena prirodnim metabiličkim procesima u organizmu.

Najbolja slikovita analogija može se dati upoređujući ovaj proces sa puterom: na sobnoj temperature on je mekan i lako se razmazuje i već na oko 35 stepeni Celzijusa on se topi. Međutim kad se taj isti komad putera stavi u frižider a zatim izvadi, on je prilično tvrd, što se na pr. ne dešava sa mlekom. Ono što se zapravo desilo sa puterom tokom hlađenja jeste da su se molekuli masnoće kristalizovali (ili ako tako hoćete zamrzli), ali, za razliku od vode kod koje se to dešava na 0 stepeni Celzijusa, kod molekula masnoće to se dešava na temperature višoj od 0 stepeni Celzijusa.
Pošto u ljudskom telu upravo masne naslage predstavljaju tkivo koje je najbogatije lipidima, onda i one prolaze kroz isti ovakav proces promena. Kada se naime tokom tretmana masne naslage izlože intezivnom hlađenju to pokreće proces kristalizacije masnoće u masnim ćelijama bez bilo kakvog oštećenja oklonih tkiva. Dalji tok ovog procesa eliminisanja masnih ćelija iz tela odvija se potpuno prirodno tako što se ćelije masnoće postepeno eliminišu putem normalnih metaboličkih procesa u telu, baš kao i svaka druga masnoća uneta u organizam hranom. Dakle, posle tretmana u trajanju od oko jednog sata, vaše telo nastavlja dalje da potpuno prirodnim putem obavlja preostali deo posla: kroz sledeća 2 do 4 meseca kristalizovane masne ćelije hemijskim metaboličkim procesima u organizmu bivaju resorbovane i fiziološkim putevima odstranjene iz vašeg tela.

Na ovaj način se ustvari postiže postepeno redukovanje slojeva masnog tkiva tretirane regije, i to slojeva masnog tkiva koji su najbliži koži.

kriolipoliza beograd

Prednosti Kriolipolize

  • Neinvazivna je i bezbolna, ne zahteva nikakvo vreme oporavka i možete se vratiti svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon tretmana
  • Prirodan proces reapsorpcije masnih ćelija i eliminacije masnoće iz organizma
  • Potpuno je bezbedna
  • Potreban je mali broj tretmana
  • Daje jedan od najboljih odnosa uloženo/dobijeno zbog odličnih rezultata ostvarenih iz manjeg broja tretmana
  • Ubedljivo najbolje plasirana neinvazivna metoda na nezavisnim revijama sa procentom zadovoljnih klijenata izmedju 70 i 90%

(pogledati na www.realself.com/question/coolsculpting-zerona
www.realself.com/question/spot-reduction-fats-zeltiq-ultrashape
www.realself.com/review/perth-australia-coolsculpting-zeltiq5)

Top tretman www.americanhealthandbeauty.com/articles/?article=4685

Kako se odvija tretman?

U dogovoru sa terapeutom najpre se izabere regija koja će se tretirati. Zatim se postavlja sonda aplikatora na ciljane masne naslage koja ih pomoću vakuuma uvlači između dva rashladna panela da bi se odvojile (odmakle) od okolnog tkiva i time osiguralo da se samo masno tkivo tretira tokom postupka. Zbog toga imate osećaj čvrstog povlačenja tog sloja masnog tkiva. Kako hlađenjem počinje da se snižava temperature sloja masnog tkiva tako zahvaćenog u sendvič, prvih par minuta imate osećaj pritiska, hladnoće i eventualne blage utrnulosti, koji uskoro nestaju. Aplikator ostaje na tome mestu tokom celog tretmana koji vremenski traje oko jedan sat po tretiranoj zoni. Pri tome treba reći da različite zone zahtevaju različito vrema trajanja tretmana. Tokom samog tretmana klijent se, sem početne nelagodnosti zatezanja tkiva i eventualnog peckanja koje nastaje kao prva reakcija na dejstvo hladnoće, oseća potpuno komforno da može čitati, raditi na laptopu, gledati TV, slušati muziku ili se jednostavno odmarati.

Kod nekih osetljivih klijenata može se posle tretmana javiti crvenilo koje nestaje za nekoliko sati, ili kod onih najosetljivijih i eventualno blede modrice (kao posledica povlačenja masnog sloja vakumom sonde), koje se gube za par dana.

Kakav se reuzultat postiže?

Tipično, svaki tretman kriolipolize rezultira u značajnom smanjenju masnih naslaga u tretiranoj zoni. Klinička ispitivanja su pokazala i do 22% smanjenja masnih naslaga na tretiranoj regiji nakon jednog tretmana.
Prvi rezultati kriolipolize postaju vidljivi negde oko 3-će nedelje nakon tretmana, za koje vreme su u organizmu uveliko započeti metabolički procesi u kojima se prirodnim putem dovršava proces eliminacije masnih ćelija. Ovi procesi se dalje nastavljaju tokom 2 do 4 meseca kada puni rezultati bivaju ostvareni, neposredno vidljivi i evidentno merljivi, uz potpuno očuvan prirodan izgled tretiranih zona.

Treba naglasiti da klinička testiranja pokazuju da pri tome ne dolazi do povišenih vrednosti triglicerida i holesterola u krvi u odnosu na uobičajene vrednosti koje klijent ima.

Nakon inicijalnog tretmana, može se nastaviti sa dodatnim tretmanima, koji će rezultirati još većim gubitkom masnih naslaga, iako je kod mnogih klijenta koji su blagovremeno reagovali na početak nagomilavanja masnih naslaga, bio dovoljan i samo jedan tretman po regiji.

Prilikom tretmana kriolipolizom masne ćelije bivaju eliminisane, i ne zahtevaju se nikakvi dodaci prehrani ili suplementi, kao ni posebna dijeta za razliku od nekih drugih tretmana, jer se ova metoda ne zasniva na tim ograničenjima već na samom procesu eliminisanja masnih naslaga. I sve dok održavate težinu na približno istom nivou, prema dosadašnjim iskustvima, rezultati ostaju dugoročno stabilni.

Naravno da su za svaku preporuku ograničenje unošenja viška kalorija i zdrava ishrana kao i fizička aktivnost.

Ukratko, prema kliničkim studijama rezultati su značajni,dugotrajni i pouzdani.

kriolipoliza
kriolipoliza

Više o tehničko-fiziološkom aspektu Kriolipolize

Ako, bez obzira na to koliko vežbali ili kako rigorozne dijete držali, imate one naslage masnog tkiva u vidu “kobasica”, “rolnica”, “visećih leđa”, “pregačica” na donjem stomaku ili nadlakticama, ili ako se opušteni stomak posle trudnoće slabo povlači, ako dakle ovi estetski nedostaci uporno opstaju i vašu figuru čine manje privlačnom a vas nezadovoljnima, ne morate previše brinuti. Danas estetska medicina nudi još jednu izanrednu neinvazivnu nehiruršku metodu poznatu kao “krio skulptura” odnosno “skulpturiranje hlađenjem”, koju su naučnici istraživači u saradnji sa lekarima estetičarima uspešno razvili i omogućili hiljadama onih koji imaju ovakve probleme i na drugi način ih ne mogu uspešno rešiti, da se tih estetskih nedostatka oslobode.

Pošto za mnoge osobe hirurška estetska intervencija liposukcije jednostavno nije opcija, razvijene su nove nehirurške potpuno neivazivne metode redukcije masnog tkiva. Jedna od takvih metoda (pored Radiofrekvencije i Kavitacije) jeste Kriolipoliza.

Za razliku od invazivnih hirurških metoda koje sve po svojoj prirodi znače igle, skalpele, anesteziju, bolove, rizike od infekcije i naravno vreme bolovanja potrebno za oporavak, ovo je neivazivna metoda, komforna za klijenta, koja mu obezbeđuje laku, bezbednu proceduru i nastavak uobičajenih svakodnevnih aktivnosti odmah po završenom tretmanu.
Naravno nijedna pa ni ova neivazivna estetska metoda ne daje tako radikalne rezultate kao medicinski hirurški postupak liposukcije. Međutim, ako želite da izbegnete bolove, rizike i bolovanje što je sve neizostavno sastavni deo hirurških procedura, kriolipoliza može biti prava opcija za vas.
I ono što je posebno važno: eliminacija masnih ćelija ostvarena ovom metodom ima karakter dugoročnog efekta u istoj meri u kojoj je to slučaj i kod klasičnih invazivnih procedura kakva je na pr. liposukcija.

Želimo posebno da istaknemo da ovo nije ona vrsta tretmana koji se višestruko ponavljaju u kraćim vremenskim intervalima, već procedura koja se obavlja svega nekoliko puta u dužem vremanskom periodu, što je njena velika prednost, kako zbog znatno manje utrošenog vremena tako isto i zbog manjih izdataka koji su potrebni za postizanje vrlo dobrih rezultata.