Šta je PRP (Vampire Facelift)

PRP (Platelet Plasma Rich) je jedna od najnovijih vrlo efikasnih metoda u oblasti antiageing-a. To je tretman u kojem se koristi plazma obogaćena trombocitima, koji su dobijeni iz sopstvene krvi samog klijenta uzete neposredno pre tretmana.

Nazivaju je još i metoda podmlađivanja vlastitom krvlju jer sam postupak podrazumeva uzimanje krvi klijenta, njeno centrifugiranje radi dobijanja plazme bogate trombocitima, koja se zatim ubrizgava direktno u kožu tretirane zone pomoću injekcija izuzetno tankih igala. 

Ovim se podstiču dva suštinski važna prirodna procesa: sa jedne strane povećava se produkcije kolagena u tretiranoj zoni, a sa druge strane, faktori rasta koje sadrže trombociti a koji su odgovorni za regeneraciju i rejuvenaciju tkiva, dovode do dermalnog remodelovanja i podmlađivanja kože. Ovi procesi naročito su intenzivni u period od nekoliko meseci posle tretmana.

Može se slobodno reći da PRP predstavlja u pravom smislu revolucionarnu metodu. U svakom slučaju radi se o jednoj od najnaprednijih i za sada potencijalno dugoročno najefikasnijoj metodi sa sjajnim rezultatima koji mogu trajati više godina, ako se uradi potrebna serija tretmana i vrše povremeni tretmani održavanja.

Posle tretmana nema potrebe za rehabilitacijom, ne ostavlja ožiljke i može čak biti alternativa hirurškoj intervenciji. Nema zabeleženih uzgrednih  efekata.

Metoda je 100% prirodna pa otuda njena potpuna medicinska indikovanost i izuzetna popularnost. Zato i jeste široko prihvaćena u oblasti estetskokorektivnih zahvata. 

Zašto PRP već u mlađem dobu

Iako je proces starenja neminovnost, prirodna je želja čoveka još od drevnih civilizacija, da se taj proces uspori kad već ne može da se zaustavi. A to je danas postalo u dobroj meri zaista i moguće.
Procesi popuštanja pojedinih telesnih sistema kroz vreme najvidljivije se ispoljavaju na koži, pre svega lica, vrata, dekoltea i ruku – šaka. Već potkraj treće decenje života (oko 25-te do 30-te godine), naše telo počinje da proizvodi manje kolagena i elastina, dve osnovne komponente koje koži daju elastičnost, čvrstinu i tonus.

Zato ne treba čekati da ovi procesi uzmu maha, već je za svaku preporuku da ih blagovremeno treba preduprediti. Stoga je ova metoda posebno indikovana kod relativno mlađe populacije kako bi na vreme usporili proces starenja kože i dugo očuvali njenu elastičnost, svežinu i zdrav i lep izgled. A kod starijih ona može u dobroj meri povratiti koži mladalački izgled. Ali svakako je neuporedivo bolje sprečiti nego lečiti!

Gde se primenjuje

Dve su osnovne oblasti. Jedna je otklanjanje široke lepeze estetskih problema gde se postižu izuzetni rezultati:

 • podmlađivanje lica, vrata, dekoltea i šaka
 • korekcija podočnjaka, tamne pigmentacije i kesica ispod očiju
 • poboljšanje izgleda i kvaliteta kože
 • smanjivanje bora i širokih pora
 • smanjivanje strija
 • redukciju celulita
 • saniranje problema alopecije kod žena i kod muškaraca

Najčešća primena PRP postupka je kod tretiranja zona oko očiju: periorbitalnog ruba, kapaka i zona ispod očiju; zatim sredine lica, obraza, nazolabijalne zone, zone vilice i čela, kao i vrata, dekoltea i nadlanica.

Kao neuporedivo najzdraviji način naglašavanja i blagog povećanja volumena, PRP sve više kao “punjač” zamenjuje filere od raznih sintetskih materijala ili materijala životinjskog porekla, koji imaju svoje nedostatke i ograničavajuće faktore: svi bez izuzetka predstavljaju strano telo za naš organizam, imaju ograničenu dužinu trajanja – naše telo ih resorbuje, i imaju ograničenu funkciju u rekonstrukciji oštećene kože i obnovi njenih vlakana.

Druga oblast uspešne primene PRP je kod lifting tretmana:

 • nadlaktica
 • zona unutrašnje strane butina
 • stomaka

Kakvi rezultati se postižu

Ovo je danas vrlo popularna procedura, sasvim bezbedna i dokazano efikasna. Vrlo je delotvorna i veoma dobro se podnosi. Rezultati zavise od više faktora: starosti klijenta, tipa kože, stila života i navika u ishrani.
Početni rezultati se mogu videti nakon nekoliko nedelja, a optimalni rezultati se postižu nakon serije od 3 tretmana u razmaku od 4-6 nedelja. Trombociti postepeno povećavaju formiranje kolagena koji ojačava kožu, i tokom narednih nekoliko meseci jasno se poboljšava tekstura, elastičnost i tonus kože što doprinosi njenom ukupnom zdravlju i lepšem izgledu.

Zašto PRP​

Treba naglasiti da sa medicinskog stanovišta nema nikakvih negativnih reakcija organizma niti rizika, jer se radi o sopstvenoj krvi i plazmi. Ovaj postupak prema tome ima prednosti koje do sada nije bilo moguće ostvariti:

 • apsolutno je isključena bilo kakva mogućnost prenošenja neke bolesti
 • nije toksičan
 • nema alergijskih reakcija i
 • nema opasnosti odbacivanja od strane organizma

Gde raditi PRP

Bitno je znati da nisu sve PRP metode jednake, jer uspeh same metode zavisi o tome kolika je koncentracija trombocita u plazmi postignuta. Ukoliko to nije u dovoljnoj meri ostvareno tada neće imati željeni terapeutski efekat. Tu su svakako presudni, pored kvaliteta opreme i reagenasa, stručnost i iskustvo. Stoga ove tretmane treba da sprovodi isključivo lekar specijalista u nekom od kredibilnih estetskih centara.

Kada ne treba da se primenjuje ovaj tretman

Osobe sa nekim od sledećih oboljenja (problema) ne mogu biti tretirani ovim postupkom: onkološka stanja, ozbiljni metabolički i sistemski poremećaji, abnormalna funkcija trombocita (tj. poremećaji krvi), neka oboljenja kože u tretiranoj zoni, kao ni osobe na antikoagulacinoj terapiji.