Stimulativna terapija kiseonikom

Terapija kiseonikom ili O2-terapija u kozmetologiji predstavlja tretmanski postupak kod koga se primenjuje medicinski kiseonik i udisanjem unosi u organizam u koncentraciji većoj od koncentracije kiseonika u vazduhu.

Kiseonik je čoveku neophodan za metabolizam, za obezbeđenje potrebne energije i za odvijanje svih ćelijskih funkcija. On je dakle ključni činilac našeg zdravlja i vitalnosti i kao takav nalazi široku primenu u lečenju, u prevenciji bolesti i ublažavanju raznih tegoba. Disanje kojim se obezbeđuje njegovo unošenje u organizam je vitalno važna životna funkcija. Ne kaže se bez razloga da “disati znači živeti”. Smatra se da čovek može bez hrane izdržati do 30 dana, bez vode do 7 dana a bez kiseonika najviše 2 – 3 minuta, posle čega dolazi do nepopravljivih oštećenja organizma. 

U mnogim studijama je potvrđena uloga dopunske terapije kiseonikom u lečenju akutnih i hroničnih bolesti, kao i u kozmetološkim tretmanima.

Prateći najnovijih saznanja i savremena dostignuća u kozmetologiji i estetskoj medicini, Beauty Luxe Dr Grujić veoma uspešno primenjuje terapiju kiseonikom kao dopunsku proceduru u svojim programskim tretmanima.

Šta je kiseonik i zašto je on tako važan

Kiseonik je gasoviti elemenat bez boje i mirisa koji procesom oksigenacije reaguje sa svim drugim elementima osim sa inertnim gasovima. Kiseonik u obliku gasa (O2) čini približno 21% atmosferskog vazduha koji udišemo. Procenat kiseonika u vazduhu vidno opada u zagađenom okruženju  što se naravno odražava i njegovim znatnim smanjenja u našem organizmu. 

Evolucija nas je stvorila kao aerobne organizme tj. organizme u potpunosti zavisne od kiseonika, i bez njega ne bismo mogli da živimo. Kiseonik je neophodan za procese ćelijskog disanja tj. ćelijskog metabolizma u kojem ćelije hemijski razgrađuju osnovne sastojke hrane (ugljene hidrate, proteine i masti) i stvaraju energiju potrebnu za sve životne procese. Da bi organizam mogao opstajati i normalno funkcionisati on troši u stanju mirovanja oko 250 ml kiseonika u minuti, što se naravno višestruko povećava pri izlaganju naporima.

Osim toga što je važan za celovitost organizma, značajna je njegova uloga u zaceljivanju rana i obnavljanje oštećenih tkiva, u odbrani od mikroorganizama, u neovaskularizaciji i uopšte u obnavljanju i održavanju vitalnih funkcija. Sve to daje kiseoniku poseban status u održanju zdravlja, lečenju  bolesti i usporavanju procesa starenja.

Kod lošeg statusa kiseonika u našem telu dolazi do smanjene apsorpcije hranjivih materija, vitamina i minerala, što sve može dovesti do pojava hroničnih infekcija i opšte slabosti. Simptomi koji mogu ukazivati na manjak kiseonika su umor, slabost, bolovi u mišićima, lupanje srca, osjećaj hladnoće, slabljenje pamćenja i koncentracije, bledilo, vrtoglavica, probavne tegobe. 

terapija kiseonikom

Kiseonik u kozmetologiji 

Kiseonik ima i moćna regenerativna svojstva. Terapija kiseonikom podstiče revitalizaciju celokupnog organizma, pre svega u zdravstvenom smislu, podiže antioksidativnu zaštitu organizma, jača imunološki sistem i usporava celokupan proces  starenja.

Međutim kiseonik je isto tako važan i u kozmetološkom smislu. Dokazani su njegovi pozitivni efekti na status, izgled i lepotu kože. Kada je dotok kiseonika smanjen, nagomilavaju se štetne materije, ograničava proces obnavljanja i ubrzava proces starenja kože.

Poznato je da je jedna od važnih funkcija kože njena odbrambena uloga. Koža je prva linija obrane protiv invazije mikroorganizma. U tome procesu tzv. migrirajuće PMN ćelije (polymorphonuclear) lociraju, indentifikuju i procesom fagocitoze uništavaju mikroorganizme. Dokazano je da efikasnost polimorfnih ćelija u ubijanju bakterija direktno ovisi o prisustvu kiseonika u tkivu.

Kako održavati potreban nivo kiseonika u telu

Dobro snabdevanje organizma kiseonikom moguće je naravno postići boravcima na otvorenom prostoru i svežem vazduhu, pravilnom raznovrsnom ishranom uz češće i količinski manje obroke, unošenjem hrane bogate antioksidansima, i posebno, izbegavanjem svih vrsta zagađivača iz okruženja, bilo da su iz vazduha, hrane ili vode, u meri u kojoj je to moguće. Uz ove mere preporučuju su takođe i fizičke vežbe kao i poboljšanje tehnike disanja.

Nažalost, zbog sve ubrzanijeg tempa života praćenog hroničnim zamorom i stresom, kao i zbog loših životnih navika kao što su brzi i nekvalitetni obroci, nedovoljna fizička aktivnost, nedostatak odmora i pušenje, ni sve ove mere često nisu dovoljne. Svedoci smo takođe da se danas broj štetnih, toksičnih i kancerogenih materija kojima smo izloženi znatno povećao. Endogeni i egzogeni toksini predstavljaju ozbiljnu opasnost za naš metabolizam. Zbog opšte zagađenosti životne sredine dolazi do drastičanog pada koncentracije kiseonika u našem organizmu.

Tretman kiseonikom – dragocena podrška organizmu

U takvim okolnostima pokazalo se kao izvanredno korisno i po organizam blagotvorno sprovođenje terapije medicinskim kiseonikom. To je svakako najbolja dopunska i često neophodna mera za poboljšanje snabdevanja organizma ovim životno potrebnim elementom.

Sve ovo je rezultiralo i uvođenjem  tz. EWOT vežbanja ( exercise with oxygen therapy), odnosno vežbanja uz udisanje čistog kiseonika. Kiseonik se inače u medicini koristi već više od 50 godina u raznim terapijama kao dopunska terapijska procedura.

Danas se i u oblasti kozmetologije u renomiranim centrima tretman kiseonikom koristi kao gotovo neizostavni dopunski tretman koji upotpunjava skoro sve tretmanske procedure. Posebno se preporučuje u tretmanima limfne drenaže, termomasažnim ležajem i spa jet kapsulom, zatim u korektivnoj terapiji debljine kao i radi usporavanja procesa starenja uopšte.

Tokom ovih raznovrsnih tretmana u Beauty Luxe Dr Grujić možete, uz konsultaciju lekara specijaliste, Vaš organizam dodatno obogaćivati udisanjem čistog medicinskog kiseonika putem maske za usta odnosno za nos.

Blagotvorna dejstva tretmana kiseonikom

  • povećava koncentraciju kiseonika u tkivima
  • ubrzava ćelijski metabolizam i poboljšava energetski bilans ćelija
  • poboljšava apsorpciju hranjivih materija, vitamina i minerala
  • stimulativno deluje na krvotok i rad organa
  • ubrzava proces detoksikacije organizma
  • blagotvorno deluje na kožu jer je regeneriše i podmlađuje
  • doprinosi bržem zaceljivanju rana
  • povećava izdržljivost kod fizičkih i umnih napora
  • poboljšava imunološki status organizma
  • stimulativno djeluje na ceo organizam i usporava proces starenja 

Više o kiseoniku

Pored toga što čini jednu petinu vazduha koji udišemo, kiseonik je takođe i sastavni deo vode ali i zemlje i stena. Za vreme bolesti i tokom starenja sva tkiva pa naravno i koža, imaju povećane potrebe za kiseonikom, jednim delom zbog poremećaja metabolizma a drugim delom usled kompromitovanog kapilarnog sistema. Zbog smanjenog snabdevanja organa kiseonikom oštećuju se i uništavaju vitalni enzimi koji podstiču ćelijsko disanje i energetski potencijal osnovnih metaboličkih procesa, doprinoseći tako, između ostalog, i neželjenom povećanju telesne težine. Budući da u difuzijskoj razmeni gasova kiseonika (O2) i ugljen dioksida (CO2) kapilari igraju prvorazrednu ulogu, kod oštećenja kapilarnog sistema dolazi do smanjene opskrbljenosti tkiva kiseonikom – hipoksije. Tkivo u tom slučaju počinje oslobađati hormonalne medijatore koji podstiču endotelne ćelije na deobu i formiranje novih kapilara. Kod nekih bolesti, ali i usled procesa prirodnog starenja, smanjen je kapacitet stvaranja novih kapilara te postoji latentna opasnost od propadanja tkiva usled hipoksije. Kod saniranja rana i formiranja epiderma dolazi do migracije fibroblasta (ćelija koje proizvode kolagen) u ugroženu zonu, njihove deobe, i proizvodnje kolagena koji je neophodan za zacjeljivanje rana i održanje tonusa tkiva kože. Da bi došlo do proliferacije fibroblasta i sinteze kolagena i da bi se ovi procesi uspešno odvijali, neophodno je prisustvo kiseonika u dovoljnim količinama. Izuzetno je važna i uloga kiseonika u eliminaciji patogenih bakterija. Naime dok preživljavanje aerobnih organizama zavisi od kiseonika, dotle anaerobne bakterije u prisustvu kiseonika bivaju uništene. Kiseonik se tako pokazao kao najjači baktericidni agens za većinu klostridialnih bakterijskih vrsta.